Μάρτσαλο

Το Μαρτσάλο είναι μια απομονωμένη παραλία στα δυτικά Αστερούσια Όρη, στην οποία μπορείτε να έχετε πρόσβαση μόνο με τα πόδια ή με βάρκα. Στην αρχή της διαδρομής, θα βρείτε την εκκλησία της Παναγίας Μαρτσαλιάνης, αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

Από εδώ ξεκινάτε το ταξίδι προς την παραλία μέσα από το μικρό δάσος με φοίνικες και θάμνους και άγρια ​​βότανα μέχρι να φτάσετε στην παραλία. Είναι ένας σύντομος δρόμος, θα σας πάρει περίπου 20 λεπτά και ακόμη και σε ψηλές θάλασσες δεν θα συναντήσετε πολλούς και ίσως ακόμη και τόσο ανθρώπους εδώ, λόγω της απομονωμένης τοποθεσίας της παραλίας Μάρτσαλο. Το νερό είναι σχεδόν πάντα πολύ ήρεμο, γεγονός που δικαιολογεί το όνομά του (Martsalo σημαίνει Fair Harbour στα Λατινικά).Martsalo

Η παραλία με βότσαλα έχει κρυστάλλινα νερά και προσφέρει δροσιστικό μπάνιο με εκπληκτική θέα μέχρι το μοναστήρι. Στη μέση της παραλίας υπάρχει μια πρωτόγονη προβλήτα για τις βάρκες που έρχονται εδώ από τις Καλές Λιμένες ή τα Μάταλα. Η παραλία περιβάλλεται από πολλά αλμυρίκια που προσφέρουν φυσική σκιά.

Το Μάρτσαλο είναι ιδανικό για απομόνωση και είναι εντελώς απομονωμένο. Ωστόσο, θεωρείται θρησκευτικός χώρος και δραστηριότητες όπως ο γυμνισμός είναι προσβλητικές για τους ερημίτες του φαραγγιού. Κατά την Μινωική εποχή, η παραλία Μάρτσαλο χρησιμοποιήθηκε ως λιμάνι, σύμφωνα με τις αρχαιολογικές ανασκαφές. Φαίνεται ότι ο Απόστολος Παύλος δίδαξε τον Χριστιανισμό στο Μαρτσάλο.

Το φαράγγι του Μαρτσάλου είναι ένα από τα ομορφότερα της Κρήτης και ασκητήριο της Μονής Οδηγήτριας.

Το μήκος του είναι 2 χιλιόμετρα και περνά μέσα από απόκρημνα βράχια με πολλές σπηλιές όπου ζούσαν πολλοί ασκέτες.

Η φυτεία της περιοχής είναι πολύ πυκνή. Στη μέση της διαδρομής υπάρχει ένα μικρό φοινικόδασος, ενώ κατά μήκος του υπάρχουν πικροδάφνες, ελιές, ακρίδες και βελανιδιές.

Το πέρασμα από το φαράγγι πιστεύεται ότι είναι εύκολο εκτός από το απότομο προς τα κάτω τμήμα από τον σπηλαιώδη ναό της Παναγίας μέχρι την κοίτη του φαραγγιού.

Για να φτάσετε στην είσοδο του φαραγγιού, πρέπει να ακολουθήσετε τον χωματόδρομο που συνδέει τη Μονή Οδηγήτριας με το Λίθινο. Υπάρχει μια πινακίδα σε αυτόν τον δρόμο που σας οδηγεί στο Μαρτσάλο.

Υπάρχει μια σπηλαιώδης εκκλησία, η Παναγία η Μαρτσαλιανή, στην αρχή του φαραγγιού και είναι αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Ο ναός είναι λαξευμένος στο σπήλαιο σε σχήμα κώνου και έχει βάθος 8 μέτρα και ύψος 10 μέτρα. Χρησιμοποιήθηκε ως κατακόμβη κατά τη διάρκεια των διωγμών και, όσο περνούσε ο καιρός, ερημώθηκε για άγνωστους λόγους. Η εκκλησία ήταν καλυμμένη από μεγάλους βράχους και βρέθηκε από βοσκούς της Μονής Οδηγήτριας στα μέσα του 19ου αιώνα. Η εικόνα της Παναγίας βρέθηκε στο ναό.

Στη μέση του φαραγγιού, στο Περιβόλι, υπάρχει μια πέτρινη δεξαμενή όπου συγκεντρώνεται το νερό από μια μικρή κοντινή πηγή.

Gallery