Καλαμάκι

Το παραθαλάσσιο χωριό Καλαμάκι βρίσκεται 65 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ηρακλείου, στη μέση των Μάταλων και του Κόκκινου Πύργου. Η μικρή παραλία μπροστά από το χωριό περιλαμβάνει ένα μικρό μέρος (2,5 χλμ.) Από την παραλία του κόλπου της Μεσαράς. Η άμμος στην παραλία είναι ξανθή και έχει ένα μακρύ λείο βράχο, αρκετά ολισθηρό. Η παραλία είναι καλά οργανωμένη με ομπρέλες, ξαπλώστρες, ταβέρνες, ναυαγοσώστη, παιδική χαρά, θαλάσσια σπορ κ.λπ.

Εκ των προτέρων, μπορείτε να περπατήσετε μέχρι τον Αφρατιά (παραλία της Παχιάς Άμμου) στη βόρεια πλευρά, όπου βρίσκεται. Η παραλία είναι φυσική ανέγγιχτη από τους ανθρώπους. Υπάρχουν πολλά βράχια, όπου μπορείτε να θαυμάσετε τη φυσική και άγρια ​​ομορφιά της Νότιας Κρήτης. Θυμηθείτε να έχετε τη δική σας ομπρέλα σε περίπτωση που θα χρειαστείτε μία εφόσον η παραλία απέχει πολύ από τις εγκαταστάσεις. Στα βόρεια της Αφρατίας, θα δείτε το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Τιμπάκι, το οποίο χρησιμοποιείται από το προσωπικό της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Η πρόσβαση στην παραλία του αεροδρομίου είναι δυνατή, καθώς ο φράκτης τελειώνει στην παραλία. Ωστόσο, μην προσπαθήσετε να περάσετε από τη στρατιωτική πλευρά, διαφορετικά θα συλληφθείτε. Ίσως να είστε τυχεροί που βλέπετε μερικούς ανθρώπους με αλεξίπτωτο ή ακόμα και αλεξίπτωτο από μικρά αεροσκάφη, που χρησιμοποιούνται από λέσχη αλεξίπτωτο στην περιοχή του αεροδρομίου. Το αεροδρόμιο του Τυμπάκι έχει μεγάλη σημασία για το περιβάλλον, καθώς διασχίζεται από τον Γεροπόταμο, ο οποίος καταλήγει στην παραλία. Ο Γεροπόταμος φιλοξενεί εκατοντάδες σπάνια πουλιά σε πολλά σημεία του.

Σε αυτή τη μεγάλη παραλία μπορεί να συναντήσετε τη σπάνια χελώνα Carretta - Carretta ή τη φωλιά αυγού της. Εξαιτίας αυτού, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τα σκαλοπάτια σας κατά τη διάρκεια της νύχτας, προκειμένου να αποφύγετε την καταστροφή των φωλιών ή ακόμη και να τρομάξετε τις χελώνες. Το Καλαμάκι είναι ένας πολύ νέος οικισμός. Ακριβώς δίπλα στο Καλαμάκι θα συναντήσετε τους κατοίκους του Καμηλαρίου, ένα μικρό παραδοσιακό χωριό που αξίζει να επισκεφτείτε, περνώντας μια νύχτα στις όμορφες ταβέρνες του για παραδοσιακό μενού ή για ένα δροσιστικό ποτό.