Κουδουμάς


Ο Κουδουμάς βρίσκεται 74 χιλιόμετρα νότια από το Ηράκλειο. Σε αυτό το μέρος, μπορείτε να βρείτε πολλά σπήλαια με ερημίτες που ανήκουν στη Μονή Κουδουμά. Η διαδρομή μέχρι το μοναστήρι, δεν είναι ιδανική, αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο. Η θέα είναι εκπληκτική, 100 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας που θα σας κάνει να πάρετε την κάμερα και να απομνημονεύσετε αυτήν την ομορφιά!

Στην μπροστινή πλευρά του μοναστηριού, υπάρχει μια όμορφη παραλία με μικρά βότσαλα και κρυστάλλινα γαλανά νερά που προσφέρουν γαλήνιες στιγμές, ιδανικές για οικογένειες. Ο γυμνισμός δεν επιτρέπεται καθώς θα δείτε πολλούς μοναχούς γύρω. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη, οπότε φροντίστε να έχετε μαζί σας όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό. Θα μπορούσατε επίσης να κάνετε κάμπινγκ στην παραλία, αλλά πάντα με διακριτικότητα. Στην ανατολική πλευρά της παραλίας, θα βρείτε πολλές σπηλιές όπου μπορείτε να περάσετε τη νύχτα σας ή να βρείτε καταφύγιο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η Μονή Κουδουμά βρίσκεται σε ένα μικρό σπήλαιο. Το πρώτο εκκλησάκι χτίστηκε τον 14ο αιώνα και ήταν αφιερωμένο στον Χριστό, αλλά αργότερα καταλήφθηκε από πειρατές. Αργότερα το 1878, οι Άγιοι Παρθένιος και Ευμένιος άρχισαν να ανακατασκευάζουν το ερειπωμένο μοναστήρι. Σήμερα, είναι πλήρως ανακαινισμένο και μπορείτε να απολαύσετε τις παλιές τοιχογραφίες. Αργότερα, χτίστηκε μια νέα εκκλησία προς τιμήν του Αγίου Παρθενίου και του Ευμενίου, που γιορτάζουν στις 10 Ιουλίου. Τα λείψανα των αγίων φυλάσσονται στο μοναστήρι.

Όταν το μοναστήρι γιορτάζει, στις 15 Αυγούστου και στις 10 Ιουλίου κάθε χρόνο, εκατοντάδες προσκυνητές φτάνουν εκεί και περνούν τη νύχτα στην παραλία, συμμετέχοντας στη γιορτή. Αν φτάσετε μέχρι τον Κουδουμά, θα πρέπει να περπατήσετε 15 'έως 25' δυτικά, προς το Σπήλαιο Αβακοσπηλιό στο οποίο ζούσαν μοναχοί. Το σπήλαιο έχει εντυπωσιακή διακόσμηση από σταλακτίτες, σταλαγμίτες και μεγάλες κολώνες. Στην αρχαιότητα, το σπήλαιο ήταν ένας τόπος λατρείας της θεάς της γονιμότητας και το επισκέπτονταν γυναίκες χωρίς παιδιά. Θα μπορούσατε επίσης να ακολουθήσετε το μονοπάτι προς τη σπηλιά του Αγίου Αντωνίου (60'-90 '). Επιπλέον, αν σας αρέσει το περπάτημα, μπορείτε να κατευθυνθείτε προς τα ανατολικά, στο παλιό μονοπάτι που κατευθύνεται προς το χωριό Παρανύφη (4-5 ώρες).