Κόκκινη Παραλία

Η Κόκκινη Παραλία βρίσκεται 68 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης του Ηρακλείου και κοντά στα Μάταλα (800 μέτρα νότια). Για να φτάσετε στην παραλία πρέπει να ακολουθήσετε το μονοπάτι που ξεκινά βόρεια από τα Μάταλα. Στο δρόμο θα συναντήσετε μερικές ενδείξεις που δείχνουν τον δρόμο, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Το μονοπάτι περιλαμβάνει ελάχιστη αναρρίχηση σε βράχια και στο τέλος καάβαση από έναν απότομο βράχο, αλλά όχι τόσο δύσκολο. Η διαδρομή χρειάζεται15-25 λεπτά με τα πόδια. Φτάνοντας θα περάσετε την πόρτα ενός βοσκού (η οποία παραμένει κλειστή, διαφορετικά οι κατσίκες χρησιμοποιούν για να ξεφύγουν) και στη συνέχεια θα αντιμετωπίσετε την εκπληκτική θέα της Κόκκινης Παραλίας από ψηλά. Αυτό το μέρος είναι καταπληκτικό και κατά το ηλιοβασίλεμα! Μια άλλη επιλογή, εάν δεν θέλετε να κάνετε πεζοπορία, είναι να πάρετε μια βάρκα από το λιμάνι των Ματάλων (θα χρειαστεί περίπου 5 ευρώ / διαδρομή και λίγα λεπτά).

Η προστατευμένη αυτή παραλία είναι καταπληκτική, αλλά είναι ανοιχτή στους δυτικούς ανέμους που συνήθως φυσούν στην περιοχή. Αυτή η παραλία έγινε διάσημη λόγω της κοκκινωπής άμμου που φέρει το έδαφος. Η θάλασσα έχει ένα όμορφο τιρκουάζ χρώμα, δημιουργώντας ένα γραφικό τοπίο που θα θέλετε να φωτογραφίσετε και να απομνημονεύσετε. Η Κόκκινη Παραλία παραμένει στη φυσική της κατάσταση, γεγονός που σημαίνει ότι δεν είναι καλά οργανωμένη, αλλά μπορείτε να βρείτε μια πέτρινη καφετέρια (όχι πάντα ανοιχτή), από όπου μπορείτε να αγοράσετε ένα αφέψημα ή γρήγορο φαγητό.
Στην παραλία υπάρχουν κάποιες ομπρέλες (Πρέπει να πάτε νωρίς για να πιάσετε μία!) Αλλά σε κάθε περίπτωση, θα ήταν ιδανικό να έχετε τις δικές σας πετσέτες και ομπρέλες, γιατί έτσι θα επωφεληθείτε από τη φυσική σκιά που προσφέρουν τα αρμυρίκια ακριβώς δίπλα στην καντίνα.

Η Κόκκινη Παραλία παραμένει ένας από τους πιο αγαπημένους προορισμούς από τη δεκαετία του '60 και του '70, όταν οι hippies την επισκέπτονταν. Η παραλία είναι επίσης φιλική προς τους γυμνιστές (κυρίως στο βόρειο τμήμα της). Η κόκκινη παραλία έχει ψηφιστεί ως μια από τις καλύτερες παραλίες φιλικές προς τον γυμνισμό σε όλο τον κόσμο και προστατεύεται επίσης από το διεθνές πρόγραμμα Natura 2000.