Ναυάγιο ΒΥΡΟΝ 1 - Καλοί Λιμένες


Το ναυάγιο βρίσκεται 13 μίλια από τη βάση του Mare Sud και είναι προσβάσιμο με πλοίο και αυτοκίνητο. Πρόκειται για μια αμμώδη παραλία με μέγιστο βάθος 12 μέτρων. Σε 150 μέτρα από την ακτή και σε βάθος 11 μέτρων βρίσκεται ένα κουφάρι πλοίου που καλύπτει έκταση ενός στρέμματος. Το ναυάγιο φιλοξενεί θαλάσσια ζωή τροπικών ειδών όπως το λιοντάρι. Υπάρχουν ανοιχτά σημεία για διήσδιση και πολλά ενδιαφέροντα σημεία του πλοίου.

Το BYRON I ήταν ένα φορτηγό πλοίο που μετέφερε ζάχαρη.

Στις 17 Ιανουαρίου του 1985 στις 11.30 περίπου το πρωί, ολόκληρη η Κρήτη βρισκόταν στο έλεος πρωτοφανούς κακοκαιρίας με ισχυρότατους ανέμους, δυνατές βροχές, πλημμύρες και κομμένες επικοινωνίες.

Το BYRON I προσάραξε στα αβαθή. Το SOS που εξέπεμψε για αδιευκρίνιστους λόγους, δεν έφτασε ποτέ ως το Λιμεναρχείο Ηρακλείου. Το  σήμα «έπιασε» ο θάλαμος επιχειρήσεων του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και έστειλε ελικόπτερο διάσωσης στην περιοχή.

Την ώρα που το BYRON I κοβόταν στη μέση και έκανε το αλμυρό νερό της θάλασσας …γλυκό, το πλήρωμα κατάφερε να εγκαταλείψει το πλοίο και να σωθεί.

Η ορατότητα είναι πολύ καλή, έως 20 μέτρα.

Δεν υπάρχουν ρεύματα και η θερμοκρασία του νερού είναι 26 C.

Dive site details

  • A

    Suggested level

    Open Water Diver

  • B

    Maximum depth

    12 meters

  • C

    Visibility

    +20m

  • D

    Average temperature

    25 C

  • E

    Depth of interest

    12 meters

  • F

    Marine life

    Tentacled blenny (Parablennius tentacularis), Garpike (Belone belone), Wide-eyed flounder (Bothus podas), Ornate wrasse (Thalassoma pavo), Rainbow wrasse (Coris julis), Mediterranean moray (Muraena Helena), Parrotfish (Sparisoma cretense), Striped red mullet (Mullus surmuletus), Red scorpionfish (Scorpaena scrofa), Black scorpionfish (Scorpena porcus), Brown comber (Serranus hepatus), Comber (Serranus cabrilla), Dusky spinefoot (Siganus luridus), Dusky grouper (Epinephelus marginatus), Painted comber (Serranus scriba), Bogue (Boops boops), Greater weever (Trachinus draco), White seabream (Diplodus sargus).



Location